Stowarzyszenie Głogowska Edukacja Kresowa wraz z Miejską Biblioteką Publiczną zapraszają na kolejne kresowe spotkanie pt.:” Kuchnia kresowa mity i rzeczywistość” z Andrzejem Fiedorukiem 27 stycznia 2020 r. o godz. 18:00 w bibliotece przy ul. Jedności Robotniczej 15.
Andrzej Fiedoruk – socjolog i historyk. Urodził się i wychował w Białymstoku. Debiutował książką Kuchnia podlaska w recepturach i rozhoworach opisana. Jeden z recenzentów określił go mianem kucharza-publicysty. W dorobku posiada kilkadziesiąt wydanych książek, w tak znanych wydawnictwach jak Muza – seria „Swojskie jadło”, czy Zysk i s-ka, gdzie ukazały się tytuły poświęcone kuchni kresowej, a także kuchniom naszych wschodnich sąsiadów (Białoruś, Ukraina, Litwa). Publikuje również na łamach „Polityki” i „Gazety Wyborczej”. W cyklu gawęd Kipi kasza kipi groch na antenie Radia Białystok prezentował historię jedzenia i pokarmów na świecie. Mieszając w kulinarnym tyglu również uprawiał eseistykę: Pokarmy i obyczaje żywieniowe a zmiana społeczna. Pomiędzy przyczyną a skutkiem, Pożywienie Kurpi. Od łowców –zbieraczy, do krainy fast – foodów czy rola mediów lokalnych w rozwoju rynku produktów regionalnych. W 2006 roku ukazała się pierwsza próba prozatorska Fiedoruka Białostockie smaki. W roku 2012 w uznaniu wybitnych zasług w dziedzinie kulinarnej, tablica z jego nazwiskiem umieszczona została w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej w Ostrzeszowie